Evde Dikiş Alma

Evde dikiş alma ve hizmeti uzman bir sağlık memuru, hemşire ya da doktor tarafından yapılıyor ise almak gerekiyor. Evinizde hastaneye gitmek için çekilen eziyetlere son vererek evde dikiş alma hizmetinden faydalanılması hem hasta hem de hasta yakınları açısından çok daha avantajlı olmaktadır.

Ameliyat türüne, hastanın genel durumuna göre dikiş alma hizmeti ayağınıza gelmektedir. Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır.

Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır. Tıpta sütur denilen dikiş alma işleminin evde yapılması özellikle hastaların saatlerce hastane de beklemelerinin ve ulaşım zorluklarının önüne geçilmesi içindir.

Dikişler, ameliyat edilen dokunun iyileşme süresi içerisinde kapalı kalmasını sağlar. Yapılan dikişler iki türlüdür. Kendiliğinden eriyerek kaybolan dikişler bir de ömür boyu varlığını koruyan maddelerden yapılan dikişilerdir.

Eriyen dikişler katgüt, yaşam boyu varlığını koruyanlar ise naylon, ipek ve teldir. Yaralar iki taraflı olarak dikilir. Yaranın başına ve sonuna düğüm atılır. Yapılan dikişlerden kimisi sökülse bile diğer dikişler kalır. Kalan bu dikişleri evde dikiş alma hizmetinden faydalanarak ev ortamında aldırabilirsiniz.

Evde Dikiş (Sütur) Alma

Sütur alma işlemi mutlaka eğitimli ve deneyimli sağlık görevlileri tarafından alınmalıdır. Genel olarak yüz bölgesinde olan dikişler 3-5 gün, baş, boyun bölgesinde 5-7 gün, kol- bacak bölgesinde 6-10 gün, eklem bölgelerinde 10-14 gün, göğüs, sırt ve bel bölgelerinde ise 6-12 gün arasında alınır.

Yara bölgesinde enfeksiyon oluşmuş ise yara dudakları tam kavuşmamış ise ve buna benzer komplikasyonlarda süturların alınma süreci uzayabilir. Süturların alınmasında kullanılan bistüri, makas, pens gibi aletlerin steril olması gerekmektedir. Kişilerin kendi kendilerine bu işlemleri yapmaları doğru olmaz. Evde sütur alma hizmetinden faydalanarak steril şartlarda ve eğitimli sağlık personeli sayesinde dikişleriniz ayağınıza gelerek alınır.

Kullanılan malzemelerin steril olmaması ve süturları alan kişinin eğitimli olmaması yaranın iltihaplanmasına neden olabilir. İltihaplanan bölgede yara açılır ve daha fazla sorunlar yaşanır.

Evde Dikiş Alma Hemşiresi

Evde dikiş alma hemşiresi hastaneye gitmeden evinize kadar gelerek hizmet veren sağlık personelidir. Dikişler belirtilen günde alınır. Dikişlerin alınması için steril ortam gerekmektedir. Yaranın mikrop kapması ameliyat edilen bölgede enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Dikiş atılan bölge belli günlerde pansuman yapılmalıdır. Dikişlerin alınması yapılan ameliyata ya da kişinin kendisine göre değişebilmektedir. Dikişlerin amacı ameliyat için kesilen bölgenin sağlıklı olarak birleşmesi ve eski haline dönmesidir. Yaranın iyileşmesi sonrasında dikişler alınır.

Bölgede enfeksiyon olup olmadığını kontrol eden evde dikiş alma hemşiresi ağrısız ve acısız olarak dikişleri alır. Dikişler alınmadan önce bölge pansuman edilir. Daha sonra ipler kesilir ve kesici tutucu aletler yardımı ile dikişler çıkarılır. Kişilerin kendi kendilerine bu işlemleri yapmaları enfeksiyona neden olabilir. Mutlaka bu işlem hastanede ya da evde uzman bir hemşire ya da sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

Dikiş alındıktan sonra banyo yapılabilir. Dikiş alındıktan sonra yara iyileşmiş olduğu için hastaların banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.Hastanızı hastaneye kadar yormayın. Trafik ve hastane ortamından uzakta kendini en rahat hissettiği evde dikişlerini evde dikiş alma hemşiresi hizmetinden faydalanarak aldırabilirsiniz.