Evde Sonda

Sonda, mesanedeki sıvıların dışarı atılması için takılır. Doktor ya da hemşireler tarafından takılan sonda mesaneye müdahale olarak tanımlanabilir.

İdrarını normal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar keselerini boşaltmak için sonda uygulaması yapılarak idrar boşaltılır. Sondadan gelen idrar sonda torbasında birikir.

Sonda hizmeti almak için hastaneye gitmenize gerek yok. Sonda çıkarma ve takma hizmetlerini evinizde vermekteyiz.

Evde Sonda Hizmetleri

Evde sonda takma ve çıkarma işlemleri diplomalı ve uzman sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır. Özellikle hastanede tedavisi biten ve evde de sondası takılı olan hastalarda sondayı çıkarmak ya da takmak için gerekli olan işlemleri bu konuda eğitim almış hemşirelerden yardım alarak evinizde yaptırabilirsiniz.

Yaşlı ya da yatalak hastalarda sonda uzun süre takılı kalabiliyor. Her sondanın takılması ya da çıkarılması için hastanelere gidilmesi hem hastalar hem de hasta yakınları tarafından yorucu olabiliyor. Evde sonda hizmeti almanız durumunda hizmet ayağınıza geliyor. Hemşireler ve hastabakıcılar tarafından evde kısa sürede sonda takılıp çıkarılabiliyor.

Evde sonda takma işlemlerinin hem hasta hem de hasta yakınları tarafından avantajlı olmaktadır.

  • Evde sonda hizmeti almak hastanın düzeni bozulmadan evde sonda uygulamalarının yapılması demektir.
  • Hastaneye giderek daha çok zaman kaybedilmesinin ve ulaşım güçlüklerinin önüne geçilir.
  • Hasta mahremiyeti korunmuş olur.

Evde Sonda Torbası Değişimi

İdrar torbası mesaneden boşalan idrarın biriktiği bölümdür. Sonda torbasında dıştan bakıldığında görülen idrarın renginde değişiklik var ise sonda idrar kaçırıyorsa evde sağlık hizmetlerinden yararlanarak sorununuzu hastaneye gitmeden evde çözebilirsiniz.

Sonda torbası dolduğunda değiştirilmesi gerekiyor. Öncelikle eller değişimden önce güzelce yıkanmalıdır. Torbanın üzerinde bulunan tahliye borusu düz tutulmalı torba boşaltılmalıdır.

Evde Sonda Takılması

Evde sonda takılma işlemi ya da değiştirilmesi uzman tarafından yapılmalıdır. Bu konuda eğitim almamış kişilerin sondayı takmaları ya da değiştirmeleri kişinin farklı sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Evde sonda takma uygulamasına karar veren kişi doktordur. Evde sonda takılması, evde bakım hemşireleri tarafından yapılmalıdır.

Sonda hastada uzun süreli takılacak ise silikon üriner sondalar tercih edilmelidir. Sondayı takacak olan hemşirenin steril eldivenleri giyerek işlemleri yapması gerekir. Takılı olan sondayı çıkarmak kolay değildir. Çekerek çıkarmak tahriş ve kanamalara neden olur. Bu durum sondanın değiştirilmesine neden olur.

İdrar torbasının tıkanması sondanın yıkanmasını gerektirir. Yıkanan sonda halen açılmıyorsa yine hemşirelerden yardım alarak değiştirilmelidir.

Sürekli sondanın takılı olması ve temizlenmemesi hastada enfeksiyonlara neden olur. Bu nedenle sondanın bakımı kadar hastalarda idrar tahlili yaptırarak enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir. 45 gün ara ile evde sonda takma hizmeti alınmalı ve sonda değişimi yapılmalıdır.

Evde Sonda Çıkarılması

Sondanın takılması ve çıkarılması hastalar için eziyet verici bir durum olabilmektedir. Özellikle yatalak hastaların sürekli sonda değişimi için hastanelere başvurmaları hasta ve hasta yakınları için çok daha zor olmaktadır. Evde sonda hizmeti almanız durumunda evinize gelerek sondanızı hemşirelerin yardımı ile tüm steril koşulları sağlayarak yapmaktayız.

Hastanın konforu bozulmadan evde sonda çıkarma işlemi kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu işlem için saatlerce hastanelerde hastanın beklemesine gerek kalmamaktadır.

Sonda Hemşiresi

Sonda hemşiresi sonda takma ve çıkarma uygulamaları için gerekli sertifikaları olan ve evde bu hizmeti veren hemşirelerdir.

Sonda takmak ve çıkarmak kolay değildir. Mutlaka bu konuda eğitim alınması gerekmektedir. Özellikle evde uzun süre sonda takılması gereken hastalar için sonda hemşireleri hastanın hastaneye gitmesine gerek kalmadan işlemlerin evde yapılmasına yardımcı oluyor.